Voor de toekomst van deze kinderen!!!

zaterdag 5 februari 2011

Straatbeeld in Accra







Vandaag nemen we jullie mee naar de hoofdstad Accra.
Stel je voor: een stinkende stad met vreselijk veel afval en veel dampende europese afgedankte auto's en daarbij nog wat smog.
Het barst hier van de zzp'ers. Iedereen probeert hier op straat een handeltje te drijven, van vrouwen met manden en schalen op het hoofd tot mannen behangen met horloges of wat je ook maar nodig hebt.
Tussen de auto's die wachten voor het stoplicht wordt je van alles aangeboden; onderbroeken,kleerhangers,koffers,maandverband,water,lappen stof,telefoonkaarten,kranten,banieren met Jesus loves you en hele grote landkaarten van Ghana. Wat je ook maar nodig hebt, kun je op straat vanuit je auto kopen.
Hoe verzin je het. De arbodienst heeft hier nog geen voet aan land gezet.
Op de markt zie je veel handeltjes waarbij de verkoper rustig een tukje doet.
Hoe klantvriendelijk zijn we!!!
Ga naar een overvolle soort Blokker met voedselafdeling. Bij de ingang lever je al je tassen in. Je wurmt je langs overvolle stellingen, rekent af en denkt ik ga naar buiten. Mis!!!! Bij de uitgang staan twee strenge dames, je moet je bonnetje laten zien en je tas wordt compleet leegehaald en iedere boodschap wordt op de bon afgevinkt.
Dan denk je, ik ben klaar, maar dan bij de echte uitgang staan twee heren in uniform, die wederom je tas kontroleren en dan met veel gezag je bon van een stempel voorzien. Dan mag je de winkel verlaten en je afgegeven tassen weer ophalen.
Het blijft toch een avontuur om als twee blanke vrouwen je hier tussen te begeven. Inmiddels is Wil haar horloge kwijt, waarschijnlijk door een zakkenroller.
We hopen dat hij het harder nodig heeft dan wij.
Het moge duidelijk zijn dat je als blanke het dubbele voor alles betaald. We denken maar zo, we steunen de ghanese economie.
We gaan nu nog even van het strand genieten, want morgen is het weer back to basic!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten