Voor de toekomst van deze kinderen!!!

donderdag 12 augustus 2010

Geldinzamelingsactie voor Biblionefproject in Adawso ( Ghana)

In januari 2011 gaat Wia Huisman-Smeenk (specialist educatie bibliotheken De Compagnie) een maand lang naar Adawso (Ghana) om een jeugdbibliotheek op te zetten. Collega Wil de Jong-Vermeegen van de bibliotheek Veendam zal Wia vergezellen.
Wia en Wil doen dat als vrijwilligers voor Biblionef Nederland. Biblionet Groningen werkt mee aan dit project door verlof te verlenen aan Wia en door de medewerking van de afdeling Marketing en Communicatie bij een interne actie onder alle medewerkers van Biblionet Groningen om geld in te zamelen voor het project.

Biblionef Nederland maakt deel uit van een internationaal netwerk van onafhankelijk opererende hulporganisaties met dezelfde naam en doelstelling.
Biblionef wordt erkend door de Raad van Europa, Unicef en Unesco en is partner van Stichting Lezen & Schrijven. Stichting Biblionef Nederland is gevestigd in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Ze beschikken daar over onder andere een kinderboekendepot. Van daaruit worden door vrijwilligers alle partijen kinderboeken verzonden naar scholen en kindertehuizen wereldwijd.

Te veel kinderen leren lezen met behulp van een schoolbord, een krijtje en misschien een oude krant. Maar om met plezier te leren lezen, hebben kinderen meer nodig dan dat. Biblionef stelt nieuwe, mooie en spannende kinderboeken ter beschikking aan kinderorganisaties in ontwikkelingslanden. De boeken gaan naar kleinschalige lees- en ontwikkelingsprojecten. Ook worden braille- en grote-letter-kinderboeken verstrekt aan visueel gehandicapte kinderen.

Met haar activiteiten speelt Biblionef in op het VN kinderrechtenverdrag, dat stelt dat landen de vervaardiging en verspreiding van kinderboeken dienen aan te moedigen. Ook passen de activiteiten bij het tweede millenniumdoel ‘Elk kind naar school’, omdat alle scholen goede leermiddelen nodig hebben.

Wia: “We gaan samen met de lokale bevolking een bibliotheek opzetten, die voor iedereen en alle doelgroepen toegankelijk is;de collectie wordt daarop afgestemd. Biblionef levert boeken maar Wil en ik gaan ook zelf boeken kopen in de buurt van Adawso. Het lijkt ons goed om ons niet alleen te richten op het opzetten van een bibliotheek, maar ook op het gebruik er van. Bovendien willen we in samenwerking met de school en de lokale bevolking een manier zoeken om bibliotheekbezoeken in groepsverband en om leesbevorderingsprogramma’s op te zetten.”

Inmiddels hebben Wia en Wil e-mail contact met Emmanuel Nkrumah in Adawso. Hij heeft de projectaanvraag ingediend bij Biblionef Nederland. Hij schrijft: “Adwaso is a very small town but connected to over 44 villages as their Town. It’s a nice town located in the Eastern part of Ghana. We are very close tot the Capital Town. Nice people and very friendly. With poor educational facilities. With about 13.000 people. This is a project on my Heart for the Rural villages an I hope together we can make good and better Library at the same time we learn from you.”

Biblionef is volledig afhankelijk van giften, donaties en sponsoring door bedrijven, scholen en particulieren. Voor het opzetten van de bibliotheek in Adawso is € 10.000 nodig.

Wia en Wil betalen de vliegreis en hun verblijf in Ghana zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten